Beszámoló a 2018. évi tevékenységünkről

  • Ebben az évben is megtartottuk minden hónap elején Könyvkóstolónkat. Januárban – a decemberi igen alacsony létszám miatt – újra vetélkedőt rendeztünk, februárban Pauk Sándor helytörténet-kutatót faggattuk, márciusban Nyáry Krisztián irodalomtörténészt vártuk a hóesésben, áprilisban Bán János, a Hunyadi-sorozat szerzője érkezett Kecskemétről, májusban Acsai Roland író-költő, műfordító látogatott el hozzánk, júniusban Bíró Szabolcs, az Anjouk sorozat írója gurult el közénk Dunaszerdahelyről, Szlovákiából, júliusban Kertész Erzsi gyerekkönyvírót hallhattuk, augusztusban Pál Attila színművész mesélt nekünk, szeptemberben Kántor Kata (dr. Pokornyi Katalin volt rendőr őrnagy, jelenleg EU-tisztviselő) és drogkereső kutyája, Nózi szaglászta körbe a könyvtárat, októberben Péczely Dóra szerkesztő, irodalom-, zene- és filmkritikus válaszolt kérdéseinkre, novemberben Krúdy Gyulára emlékeztünk, decemberben pedig visszatekintettünk az elmúlt 13 évre.

 

  • Könyvbörzénk majdnem minden szombaton nyitva áll az érdeklődők előtt. A művelődési ház által biztosított teremben – melyen a Tűbarátnőkkel osztozunk – körülbelül 5000 könyvből válogathatnak a betérők, és évente körülbelül 2500-3000 könyv talál gazdára. Börzénk azonban ennél jóval nagyobb készlettel rendelkezik, feldolgozott köteteink száma túllépte a 18.000-t, a teljes becsült készlet 30.000 kötet körül jár. Ennek karbantartására, feldolgozására, mozgatására egyetlen emberünk van: kuratóriumunk elnöke. (Összehasonlításképpen a Városi Könyvtár könyvkészlete 50.000 kötet, 6 könyvtárossal.) A könyveket jelenleg egy fűtetlen helyiségben tároljuk, azonban ez a mennyiség már nehezen rendezhető, nem átlátható, ezért mindenképpen megoldást kell találnunk a könyvek elhelyezésére. Ez azért is fontos, mert a művelődési házban biztosított terem is csak a ház felújításáig áll a rendelkezésünkre. Mivel alapítványunk egyetlen biztos bevételi forrása a könyvbörze (évi kb. 500.000 Ft bevételt biztosít), ezért létszükséglet alapítványunk számára, hogy a börzét működtetni tudjuk, de ez a bevétel nem elég ahhoz, hogy üzlethelyiséget béreljünk, rezsit fizessünk és alkalmazottat tartsunk. A probléma súlyos, mielőbbi orvoslást kíván.

 

  • Ebben az évben is társszervezői voltunk az Ókécskei Zenés Esték sorozatnak, melyben neves külföldi és magyar fellépők sorakoztak, év végére pedig jubileumi kóruskoncertet szerveztünk az Ókécskei Dalegylet alapításának 130. évfordulója alkalmából. Januárban a megszokott újévi koncerten Méhes Balázs orgonajátékában gyönyörködhettünk, februárban dr. Szabó Balázs látogatott el hozzánk, márciusban Pálúr János improvizált az orgonán, áprilisban a világhírű Szent Efrém Férfikar töltötte meg a templomot közönséggel és hanggal, májusban Ruppert István orgonaművész szolgált köztünk, júniusban Kapitány Dénes ült az orgonához, júliusban testvérgyülekezetünk, Lübbecke kántora, Heinz-Hermann Grube és Méhes Balázs adott négykezeslábas koncertet, augusztusban a visszatérő svájci kamarapáros, Olivier Eisenmann orgonaművész és Verena Steffen fuvolaművész érkezett újra közénk, szeptemberben egy újabb visszatérő páros, Reinfeld János hegedűművész és Méhes Balázs orgonaművész nyújtott felejthetetlen zenei élményt, októberben Kosóczki Tamás érkezett közénk Bajáról, novemberben jubileumi kóruskoncert részesei lehettünk, decemberben pedig a már szintén hagyományos adventi koncerten Kovács Zalán és fúvós együttese, a Cantores Ecclesiae emelte az ünnep fényét.

 

  • A kórusjubileum kapcsán kórustörténeti kiállítást is rendeztünk, melyen az énekkar történetén keresztül a város, a falu múltjába is betekintést nyerhettünk. Megemlékeztünk az énekes elődökről, a karvezetőkről, szemléztünk a korabeli sajtóból, visszaemlékezésekből, fotókból. Ezt a kiállítást sajnos nem túl sokan látták, pedig a több mint százéves iratok, kelyhek, zászló megérdemelte volna a figyelmet.

 

  • Az ókécskei református iskola alapításának 300. évfordulója alkalmából iskolatörténeti tantermet rendeztünk be, ehhez korabeli iskolai eszközöket, tárgyakat, könyveket gyűjtöttünk, elsősorban a már nem működő külterületi iskolákból.

 

Az önkormányzat által 2018-ban alapítványunk számára nyújtott 170.000 Ft-os támogatást elsősorban a Könyvkóstolóinkhoz használtuk fel, mivel a református egyházközséggel és iskolával közös projektjeink más pályázati támogatásban is részesültek, így finanszírozásuk abból történt.

2019. január 9.

Cséplő Noémi

 

Vélemény, hozzászólás?