Ókécskei Zenés Esték 2019/2 Sípok, húrok, hangszalagok

Ókécskei Zenés Esték 2019 2. félév

A 2019/2 sorozat a Tiszakécskei Református Egyházközség és az Álomfogó Alapítvány közös szervezésében, az Európai Szociális Alap támogatásával valósult meg.
A Helyi Felhívás kódszáma TOP-7.1.1-16-H120-3., a projekt azonosítószáma TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00249.
Projektzáró beszámoló

2019. június 2.
Reinfeld János hegedűművész és Méhes Balázs orgonaművész koncertje

2019. július 28.
Testvérkoncert:
A lübbeckei és a tiszakécskei gyülekezet közös énekes-zenés alkalma a Szabolcska Mihály Református Énekkar, KMD Heinz-Hermann Grube és Méhes Balázs közreműködésével

 2019. augusztus 18.
Finta Gergely orgonakoncertje

2019.  szeptember 22.
A Központi Református Kórus koncertje

 2019. október 20.
Szászvárosi Sándor viola da gamba-művész és barátai koncertje

 2019. november 24.
Református énekek népzenei köntösben: Tímár Sára és zenekara lemezbemutató koncertje

 2019. december 15.
Adventi koncert a Szabolcska Mihály Református Énekkar, a Református Iskola diákjai és a Zeneiskola hangszeres és énekes tanárai, valamint a Pirospántlikás Énekegyüttes közreműködésével 

2020. január 1.
Kovács Levente orgonaművész újévi koncertje

Vendégművészeink:

Reinfeld János 1943-ban született Kolozsváron. Hegedűművészi diplomáját szülővárosa zeneművészeti főiskoláján szerezte, majd a Kolozsvári Filharmonikus Zenekar hegedűse lett. 1979-ben a Kölni Rádió Zenekara tagjainak sorába lépett. A Heidelbergi Kamarazenekar szólistájaként a világ szinte minden országában bemutatkozott. Pályáját végigkísérte a jövő muzsikus nemzedékének zenei nevelése is.

Dr. Finta Gergely orgonatanulmányait Trajtler Gábornál kezdte, majd Baróti István irányításával folytatta. A Liszt Ferenc Zeneakadémián Gergely Ferenc volt a professzora. 1993-ban szerzett orgonaművész-tanári oklevelet, majd 1996-ban az egyházzene szakot is elvégezte. Ösztöndíjas tanulmányokat folytatott a Herfordi Evangélikus Egyházzenei Főiskolán. Számos mesterkurzuson vett részt itthon és külföldön. 2003-ban egyházzenéből doktori (DLA) fokozatot szerzett. Rendszeresen koncertezik itthon és külföldön. 2009 óta a Deák téri evangélikus gyülekezet kántora. 1994 óta tanít a Weiner Leó Zeneiskolában és az Evangélikus Hittudományi Egyetemen, melynek egyházzenei tanszékét 2001 óta vezeti.

A Központi Református Kórus 2016 februárjában alakult meg Berkesi Sándor javaslatára, a Református Zsinat elnökségének támogatásával. A kórus célja, hogy magas színvonalon képviselje a Református Egyházat hitéleti és kulturális eseményeken, különös tekintettel a reformáció 500 éves jubileumára, ugyanakkor törekedve a folytonosságra. A kórus karnagyai Berkesi Boglárka és Erdélyi Dániel, orgonistája Szotyori Nagy Gábor.

Szászvárosi Sándor a historikus előadói gyakorlat képviselőjeként elsősorban a 15-18. század változatos zenei stíluskorszakainak előadására koncentrálja a figyelmét. A Hungaroton Records gambaszólistája, aki amellett, hogy rendszeresen koncertezik Európa országaiban,  több régizenei együttes (köztük a Sonora Hungarica Consort és a Custos Consort) alapítója. A Zeneakadémián és a Debreceni Egyetemen kamarazenészi és csellóművészi diplomát szerzett, majd a bécsi Zeneakadémián (Universität für Musik und Darstellende Kunst, Wien) folytatta tanulmányait, ezúttal viola da gambán, mesterképzésre pedig Lipcsébe iratkozott be.

Tímár Sára a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékén szerzett előadói és tanári diplomát. Érdeklődési köre a népzene határterületeire is kiterjed. 2018 januárjában jelent meg első szólólemeze, a magyar népzene kiemelkedő előadóinak közreműködésével. Méltán nyerte el néhány évvel ezelőtt a Junior Prima Díjat magyar népművészet és közművelődés kategóriában, hiszen generációjának egyedi hangú, kísérletező kedvű énekese.

Kovács Levente  a Győri Zeneművészeti Főiskolán orgona- és szolfézstanár, kamaraművész szakon, a Szegedi Konzervatóriumban orgonaművész-tanár szakon, zongora tanár szakon, valamint a Stuttgarti Zeneakadémián orgona-művész szakon és a Baden-Württembergi Egyházzenei Intézetben egyházzene szakon szerzett diplomát. A Kodály Társaság tagja. Zeneszerzői tehetségét először Dr. Kálmán Lajos kecskeméti zeneszerző, népzenekutató főiskolai tanár, Kecskemét Város díszpolgára fedezte fel, akitől az első orgonaórákat kapta.