Beszámoló alapítványunk 2017-es munkájáról

A 2017-es évben 12 Könyvkóstolóra, 2 Filmkóstolóra, illetve a Reformáció 500 kapcsán számos koncertre, előadásra és egyéb programra vártuk az érdeklődőket. Íme, egy kis beszámoló az elmúlt évről.

Könyvkóstolók

január 6.: Böszörményi Gyula József Attila-díjas író, állandó moderátorunk

Januárra mindig nagyon nehéz vendéget szerezni, ezért idén úgy döntöttünk, a hóhért akasztjuk. Állandó moderátorunk, városunk írója, Böszörményi Gyula válaszolt, kérdezőnek pedig egy már volt vendégünket, Michaleczky Pétert kértük fel. Volt is miről beszélni, hiszen Gyula Ambrózy-sorozata meglehetősen sikeressé nőtte ki magát.

február 3.: Tompa Andrea író, színikritikus

Tompa Andrea nem túl régen feltűnt név az irodalmi palettán. Két megjelent, és harmadik, még megjelenésre váró könyvével nem a sokat írók közé számít, ám minden eddig megjelent könyve komoly szakmai érdeklődést váltott ki. Emberségével, közvetlenségével elvarázsolta a közönséget.

március 3.: Beck Zoli (30Y) író, énekes, egyetemi adjunktus

A fiatalabb korosztály ikonja, Beck Zoli volt a vendégünk márciusban, és kifejezetten a gyerekek kedvéért rendhagyó órát is szerveztünk vele, ahol a vers és a dalszöveg közötti különbségről volt szó. Az esti beszélgetésen a felnőtteket is lenyűgözte Zoli lazasága, és természetesen egy kis zenét is kaptunk, öccse, Laci segítségével.

március 31.: Filmkóstoló – kortárs magyar novellák kisfilmeken

Ezt az eseményt a Patent Egyesület hozta el nekünk, akik hallottak Könyvkóstoló sorozatunkról, és ezért gondoltak arra, hogy nálunk jó fogadtatásra lelne egy kortárs magyar novellákat feldolgozó kisfilmes előadás. Nem tévedtek. Az esten az eredeti novellákat is megismerhettük a filmekkel együtt, így érzékelve a szöveg és a film közötti különbséget.

április 7.: Saly Noémi irodalomtörténész, Budapest-kutató

Saly Noémi hihetetlen lexikális tudása, családi történetei, kalandjai szó szerint a székhez ragasztották a hallgatóságot. Feledhetetlen élményben lehetett része annak, aki eljött.

május 12.: Kepes András író, újságíró, egyetemi tanár

Biztosak voltunk abban, hogy ezen az estén sokan leszünk. Aztán olyan sokan lettünk, hogy volt, aki a könyvtár középső szintjén kivetítőn követte a beszélgetést. András pedig csak mesélt, utána pedig dedikált és fényképezkedett rendületlenül.

június 2.: Köbli Norbert forgatókönyvíró (Félvilág, A berni követ, Szürke senkik, stb.)

Bizton állíthatjuk, hogy Köbli Norbert ma az ország vezető forgatókönyvírója. Az általa írt filmek szinte mindig megvalósításra kerülnek és nagyon jó fogadtatásra találnak. Különleges élmény volt betekinteni a kulisszák mögé.

július 7.: Felhőhegyi Balázs író

A közönség számára teljesen ismeretlen fiatal szerző üde színfoltot hozott a nyári melegben. Mind felnőtteknek írt regénye, mind pedig sárkányos gyerektörténetei felkeltették a résztvevők érdeklődését.

augusztus 4.: Gerlóczy Márton író, publicista

Az év legmelegebb napján került sor a kerti könyvkóstolóra, amelyre a kánikulában is otthonosan mozgó Gerlóczy Mártont vártuk. A hihetetlen családi háttérrel rendelkező fiatal íróval családias hangulatban beszélgethettünk, és a közönség jó része a sötétedést és az enyhülést is megvárva maradt velünk az este folyamán.

szeptember 1.: Szabó Magda 100

Szabó Magdára Mohácsiné Kókai Erzsébet segítségével emlékezhettünk, ám a közönség is kivette a részét a kedvenc olvasmányok felidézéséből.

október 6.: Váncsa István író, újságíró, kritikus

A Kepes-esthez hasonlóan itt is igen nagy létszámú közönség jelent meg és hallgatta végig Váncsa István adomázást családi és irodalmi kalandjairól. A hallgatóság számára is meglepő módon politikáról nem esett szó.

november 3.: Görgey Etelka (Raana Raas) lelkész, író, műfordító

Novemberi könyvkóstolónk a reformáció 500. évéhez kapcsolódott, ezért is hívtuk meg Görgey Etelkát, aki szívesen beszélt arról, hogy lett előbb református, majd lelkész, később pedig író. Hihetetlenül pozitív, életvidám embert ismerhettünk meg, aki gyülekezetének, településének motorja.

november 8.: Filmkóstoló – Salamon király kalandjai

Különleges estre hívtuk az érdeklődőket, hiszen a Salamon király kalandjai című rajzfilm forgatókönyvét Böszörményi Gyula írta. Beszélgetőtársául Temple Réka producert választottuk, együtt pedig ismét olyan plusz információkkal, érdekességekkel láttak el bennünket a filmkészítésről, amelyekre sosem gondoltunk volna.

december 1.: Adventi könyvkóstolós vetélkedő

Ahogy azt már megszokhattuk, decemberben egy kis vetélkedővel vártuk az érdelődőket. A jó hangulatú, bár alacsony létszámú esten az év könyvkóstolós vendégei, illetve a könyvtár új könyvei kerültek terítékre.

Könyvbörzék

Az Arany János Művelődési Központnak köszönhetően állandó helyszínen várhatjuk szombatonként a könyvek szerelmeseit, de természetesen amikor lehetőségünk van, kipakolós börzével is igyekszünk minél több mindenkihez közel juttatni a gazdára váró könyveinket. 2017-ben is több mint 1500 könyv talált olvasóra.

Egyéb programok

 Az év során tevékenyen vettünk részt a Tiszakécskei Református Egyházközség rendezvényeiben, amelyre több pályázatot is nyertünk.

Társszervezői lehettünk az Ókécskei Zenés Estéknek, melynek keretein belül valódi sztárokat vonultattunk fel.

Január elsején  Méhes Balázzsal hallgattunk Újévi orgonahangokat, március 26-án pedig böjti orgonameditáción vehettünk részt. Április 30-án újra vendégül láthattunk Prof. David Titteringtont, az Angol Királyi Zeneakadémia tanárát, majd május 21-én Karasszon Dezső (orgona) és Karasszon Dénes (cselló) koncertje következett. Június 18-án a Virtuózokból már ismert Kiss Benedek Máté és édesapja, Kiss Zoltán játszott furulyán és orgonán, július 23-án pedig egy anya-fia páros érkezett hozzánk: Mátyus Gabriella (orgona) és Andrássy György (basszus). Augusztus 27-én újabb apa-fia párost hallhattunk, Varga Lászlót (orgona) és Varga Lőrincet (klarinét), szeptemberben pedig a már hagyományosnak mondható Reinfeld János – Méhes Balázs duó fogadta a közönséget. Október 29-én került sor a Reformáció 500 éves jubileumáért hálát adó kóruskoncertre a Kecskeméti Vég Mihály Énekkar és a Szabolcska Mihály Református Énekkar közreműködésével. December 17-én, a szintén hagyományosnak mondható adventi koncerten pedig Fassang László, a Zeneakadémia orgona tanszékének vezető tanára ült az orgona mögé, ám ezúttal a közönség is bekapcsolódott az éneklésben.

Szintén a Dús kincséből sorozatban látogatott el a református iskolába májusban Millisits Máté művészettörténész, októberben pedig dr. Pap Ferenc lelkész, egyetemi docens. A sorozat része volt még a szeptember 30-án, közel 500 fő részvételével megszervezett Családi nap, illetve a Gyülekezettörténeti kiállítás, melyet szeptember 15. és november 18. között tekinthettek meg az érdeklődők.

Igen mozgalmasra sikerült tehát a 2017-es év, és már most ígérhetjük, hogy 2018-ban sem fogunk unatkozni.